Posadzki żywiczne w przemyśle spożywczym
Posadzki żywiczne to idealne rozwiązanie do stosowania nie tylko w obiektach przemysłowych, ale również w budownictwie użyteczności publicznej i mieszkaniowym. Zalety takich posadzek doceniają przedsiębiorstwa branży spożywczej. Dowiedz się więcej na temat ich wymagań wobec posadzek żywicznych oraz sprawdź kluczowe zalety tej technologii.
Przemysł spożywczy – bezpieczeństwo i jakość
Przemysł spożywczy, ze względu na szeroki i szczególny zakres działalności, jakim jest produkcja i przetwórstwo żywności, podlega licznym restrykcjom. Na poszczególnych etapach produkcji oraz obrotu zapewnione muszą być odpowiednie środki, które zapewnią odpowiednie bezpieczeństwo i jakość wyrobów.
Dla ułatwienia, opracowane zostały odpowiednie procedury, których wdrożenie jest obligatoryjne w każdym zakładzie produkującym żywność pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Więcej na temat wymagań przeczytasz w załączniku I i II rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. W rozporządzeniu tym opisane są:
- System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli – HACCP
- Dobra Praktyka Produkcyjne (GMP) oraz Dobra Praktyka Produkcyjna (GHP)
Wymagania dla posadzek w branży spożywczej
Wymagania dla posadzek są bardzo restrykcyjne. Z w/w rozporządzenia dowiesz się m.in., że „w pomieszczeniach, w których się przygotowuje, poddaje obróbce lub przetwarza środki spożywcze powierzchnie podłóg muszą być utrzymane w dobrym stanie i muszą być łatwe do czyszczenia, oraz w miarę potrzeby, do dezynfekcji. Wymaga to stosowania nieprzepuszczalnych, niepochłaniających, zmywalnych oraz nietoksycznych materiałów, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie. Gdzie sytuacja tego wymaga, podłogi muszą zapewniać odpowiednie odwadnianie podłogowe.
Zachowanie higieny podczas procesu produkcji i bezpieczeństwa pracowników to dwa podstawowe wymogi użytkowe branży spożywczej dla posadzek.
Jakie posadzki w zakładzie przemysłu spożywczego?
W zakładzie przemysłu spożywczego najlepiej zdecydować się na rozwiązanie, które zapewnia spełnienie jednocześnie wszystkich wymagań stawianych posadzkom. Istotne jest też, aby prace budowlane lub remontowe powierzyć dostawcy kompleksowej technologii tj. jednostce odpowiedzialnej za jakość produktu oraz poprawne wykonanie prac wykonawczych. Ponadto, warto rozważyć współpracę z firmą działająca na rynku od minimum kilkunastu lat. Można wówczas sprawdzić referencje takiego dostawcy, a nawet odwiedzić zakład, w którym dane rozwiązanie funkcjonuje od kilku, lub nawet kilkunastu lat.
Idealnym rozwiązaniem w zakładach spożywczych okazały się posadzki żywiczne. Jak zauważysz, w zależności od specyfiki zakładu mogą to być posadzki epoksydowe lub poliuretanowe.
Posadzki żywiczne Eradur w przemyśle spożywczym
Posadzki żywiczne Eradur, dzięki swoim różnorodnym właściwościom, spełniają surowe wymagania w przemyśle spożywczym. Niezwykle istotne jest też, aby posadzka wytrzymała działanie szerokiego spektrum substancji chemicznych (organicznych i nieorganicznych) przy jednoczesnym zachowaniu odporności na działanie czynników mechanicznych i termicznych. Takie właściwości zapewniają posadzki żywiczne Eradur.
Higiena dzięki bezspoinowym posadzkom żywicznym Eradur
Zastosowanie bezspoinowych posadzek żywicznych Eradur pozwala stworzyć powierzchnię łatwą do utrzymania w czystości i w czyszczeniu. Cokoły i brak spoin redukują miejsca, w których mogłyby gromadzić się bakterie i zanieczyszczenia.
Odporność termiczna posadzek przy produkcji żywności
Posadzki Eradur są odporne na (stałe) działanie wysokich/niskich temperatur i szoku termicznego, kiedy dochodzi do gwałtownej zmiany temperatury zarówno podczas procesu produkcji, jaki i czyszczenia posadzki.
Odporność chemiczna żywicy poliuretanowej i żywicy epoksydowej
Posadzka w zakładzie przetwórstwa spożywczego musi być odporna na wpływ różnorodnych substancji chemicznych - każdej z osobna, jak i w połączeniu, które często okazuje się bardziej agresywne w działaniu. Takie właśnie są systemy Eradur.
Rodzaj posadzki żywicznej Eradur można dostosować do wybranego miejsca, zachodzącego procesu i działających nań substancji.
Odporność mechaniczna posadzek żywicznych Eradur
Posadzki Eradur są odporne na silne i intensywne uderzenia mechaniczne o różnych formach i rozmiarach. Dzięki zdolności pochłaniania energii, minimalizują uszkodzenia i zapobiegają powstawaniu pęknięć, przez które mogą wnikać chemikalia i degradować posadzkę wraz z jej podłożem.
Estetyka posadzek żywicznych
Funkcjonalność posadzek żywicznych pozwala stworzyć estetyczne wnętrze pracy z zachowaniem parametrów technicznych posadzki. Dzięki bogatej kolorystyce naszych systemów można wyraźnie zaznaczyć i oddzielić od siebie wybrane strefy zakładu, na przykład obszar ładowania wózków widłowych, ciągi komunikacyjne.
Jaką posadzkę żywiczną zastosować w zakładzie produkcji spożywczej
W naszej ofercie znajdują się posadzki epoksydowe i poliuretanowe o różnorodnych właściwościach, dzięki czemu mają szerokie zastosowanie w zróżnicowanym przemyśle spożywczym. Posadzki Eradur stosowane są w takich typach zakładów spożywczych, jak:
- zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego
- rzeźnie
- mleczarnie
- piekarnie
- cukrownie
- browary
- wytwórnie soków
- zakłady przetwórstwa warzywno-owocowego
- zakłady tytoniowe
- zakłady cukiernicze
Aby dobrać idealne rozwiązanie do specyficznych potrzeb, skontaktuj się z naszym przedstawicielem technicznym.
Zapoznaj się z treścią katalogu Posadzki żywiczne w przemyśle spożywczym.
Współpracujemy z architektami, generalnymi wykonawcami i inwestorami. Pomagamy dobrać optymalne rozwiązanie, wykonujemy kompleksową realizację posadzki żywicznej, udzielając od lat gwarancji na powierzone nam prace.
Obiekty referencyjne Eradur w przemyśle spożywczym
Możemy pochwalić się licznymi referencjami, z których wybrane publikujemy w formie katalogów referencji.
Posadzka żywiczna w rozlewni wód mineralnych Żywiec Zdrój
Zapraszamy do zapoznania się z naszą przykładową publikacją na temat wykonania posadzki żywicznej w zakładzie produkcyjnym Żywiec Zdrój S.A.. Prace wykonaliśmy tam na przełomie roku 2019 i 2020. W koncepcji założono, iż prace zostaną wykonane w przebudowywanym i rozbudowywanym zakładzie. Ze względu na nieustanny ruch wózków widłowych, pracowników i charakter produkcji: woda i napoje, posadzka musi spełnić wymogi wysokiej odporności mechanicznej i chemicznej.
Efekt został osiągnięty dzięki zastosowaniu systemu posadzkowego, który charakteryzuje się wysokimi parametrami wytrzymałościowymi (wytrz. na ścieranie: BCA Mn ≤ 50,0, klasa AR 0,5; twardość Shore D: ok. 82) oraz precyzyjnej organizacji pracy zespołu Eradur w porozumieniu z działem utrzymania ruchu zakładu.
Zastosowany został tam system Eradur® Kompakt - posadzka epoksydowa z wypełniaczem w postaci kolorowego piasku kwarcowego, przeznaczona do stosowania w zakładach z „suchym i mokrym” procesem produkcyjnym. Zastosowany system o dużej trwałości, wysokiej odporności chemicznej i mechanicznej, charakteryzuje się bezpyłowością i jednocześnie właściwościami antypoślizgowymi. Taka posadzka doskonale sprawdza się w pomieszczeniach o najwyższych wymaganiach w zakresie bezpieczeństwa, utrzymania higieny i łatwego sprzątania.
Tutaj znajdziesz wersję elektroniczną katalogu
Doświadczenie Eradur w wykonywaniu posadzek żywicznych epoksydowych i poliuretanowych
Na przestrzeni 20 lat wykonywaliśmy tak różne realizacje, że śmiało możemy powiedzieć o uniwersalności tej technologii. Wymienimy tutaj takie obiekty, jak: hale produkcyjne, magazyny, przedszkola, muzea i galerie, hangary, a nawet lądowiska dla helikopterów, czy strefy specjalne na torach samochodowych, kończąc na obiektach sportowych. Produkujemy żywice i wykonujemy prace budowlano-remontowe. Nasi Klienci cenią nas za praktyczne doświadczenie, które zdobywamy od 25 lat na świecie i 20 lat w Polsce. Zapraszamy do współpracy!
Zapraszamy do współpracy!